wtorek, 23 kwietnia 2013

Schabowy.... z pieczarkami :)

Szybki obiad to coś, o czym pragnie każda pracująca gospodyni. Zawsze się śmieję, że najszybszy obiad to kotlety z piersi z kurczaka lub król polskich stołów, czyli schabowy. I dzisiaj na obiad postanowiłam go zrobić. A że nie lubię jak mi się coś marnuje w lodówce, więc połączyłam zwykłego schabowego z pieczarkami, które mi zostały po wczorajszej kolacji... Wyszło coś bardzo dobrego. Miałam dzisiaj trochę więcej czasu, więc zamiast po prostu ugotować ziemniaki wykorzystałam to, że piekarnik był nagrzany.

 
Schabowy z pieczarkami:
6 plastrów schabu (u mnie tylko 4 dla 2 osób, więcej farszu na kotlecie :))
250 g pieczarek
ok 100 g sera
2 cebule
Ząbek czosnku
Sól, pieprz

Ziemniaki:
0,5 kg równej wielkości ziemniaków
2 ząbki czosnku
Oliwa
25 g masła
Sól, pieprz
Zioła (u mnie: suszona bazylia, ostra papryka, majeranek, mielony imbir)
 
Schab rozklepujemy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plastry. Solimy od razu, aby pieczarki szybciej puściły wodę. Dusimy aż cały płyn odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z pieczarkami. W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone plastry schabu. Na każdym plastrze kładziemy farsz z pieczarek i sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180o C około 15-20 minut.

Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 2 oliwą, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, suszoną bazylię, majeranek, ostrą paprykę i mielony imbir. Wszystko mieszamy. Rozkładamy kawałki masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200o C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Pod koniec pieczenia ziemniaków możemy włożyć do piekarnika naczynie ze schabem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz