Pod folią już wzeszła rzodkiewka :) Aż chce się już świeżych warzyw.
Co prawda już można dostać gdzieniegdzie młode ziemniaki, ale to jeszcze nie to... Za to można poczuć smak lata we wspaniałym leczo warzywnym. Szybkie i delikatne. Idealne na wiosenny obiad.
Leczo warzywne:
Seler naciowy
5 mniejszych pomidorów
Jedna nieduża cukinia
Pół papryki
0,5 kg pieczarek
Jedna marchewka
2 cebule
Ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy
Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę w plastry. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cebulę podsmażamy w większej patelni lub garnku z grubym dnem wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku i pokrojoną marchewką. Po chwili dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu. Po chwili dodajemy cukinie pokrojoną w pół plastry, pokrojony seler naciowy oraz paprykę (u mnie delikatnie przesmażona na patelni). Na osobnej patelni podsmażamy na smalcu pieczarki z solą i odrobiną pieprzu. Dodajemy do pozostałych składników wraz z tłuszczem. Przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub ketchup oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na koniec gotowania można dodać podsmażoną kiełbasę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz