Zupa pieczarkowa:
500 g pieczarek
4 małe marchewki
pietruszka
100 g serka kremowego topionego
2 ziemniaki
cebula
liść laurowy
bulion warzywny (lub drobiowy)
sól, pieprz
Pieczarki, marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki w większą kostkę. Do gotującego się buliony wrzucamy liść laurowy i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Po chwili wrzucamy pieczarki. Gotujemy ok 30 minut. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy do zupy. Na koniec gotowania wrzucamy serek topiony i mieszamy aż się roztopi. Podajemy na ciepło.

Pierś z kurczaka a'la devolay:
Jedna podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
pół papryki czerwonej
ząbek czosnku
kilka listków natki pietruszki
sól, pieprz
papryka ostra w proszku
mąka
jajko
bułka tarta
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w paski. Podsmażamy na smalcu aż papryka zmięknie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem (najlepiej położyć pierś między dwa kawałki foli spożywczej). Każdy kawałek solimy i pieprzymy oraz sypiemy trochę papryki. Układamy po trochu cebuli z papryką i natki pietruszki. Zawijamy. Jajko roztrzepujemy, doprawiamy sola i pieprzem. Do osobnych pojemniczków wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Gotowe kotlety obtaczamy w mące, jajku a później w bułce tartej. Dokładnie sklejamy rogi. Smażymy do zarumienienia na mocno rozgrzanej patelni. Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz