Zupa cygańska:
1 pętko kiełbasy (ok 20 dag)
boczek wędzony ok 20 dag
pół papryki czerwonej
2 cebule (u mnie biała i czerwona)
2 marchewki
pietruszka
3 małe pomidory
4 mniejsze ziemniaki
liść laurowy
bulion ok 1,5 litra
1 łyżka ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, chili (pieprz cayenne)
Na smalcu podsmażamy cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pomidory bez skórki. Jak wszystko się przesmaży dodajemy kiełbasę pokrojoną w krążki oraz marchewkę i pietruszkę. Zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 minut. Teraz dodajemy do zupy ziemniaki i liść laurowy. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podajemy np. z grzankami z serem. Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz