Sojowe:
Opakowanie kotletów sojowych
2-3 większych pomidorów
ok 10-15 dag sera żółtego
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz, zioła prowansalskie
kilka ząbków czosnku
Surówka z buraczków:
ok 1 kg ugotowanych buraczków
ok 10 mniejszych ogórków kiszonych
jedna cebula
ząbek czosnku
Jedno większe jabłko
2-3 łyżek majonezu
sól, pieprz
Kotlety przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub wg
własnego uznania. Po wystygnięciu z każdego kotleta wyciskamy nadmiar wody
pozostałej z gotowania (najlepiej to robić na ręczniku papierowym). Kotlety
maczamy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem oraz poruszamy bułką tarką.
Smażymy z obu stron na złocisto. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia. Pomidory
kroimy w grubsze plastry. Kotlety układamy pojedynczo w naczyniu żaroodpornym. Na
każdego kotleta układamy plaster pomidora. Solimy, pierzymy i oprószamy ziołami
prowansalskimi. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 C ok 15-20 minut. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz