piątek, 26 kwietnia 2013

Sojowe inaczej :)

Świetny obiad na piątek. Kotlety sojowe, to miłe urozmaicenie piątkowych obiadów. Szybkie, smaczne i bez misa... :) Aby się za szybko nie znudziły staram się zawsze zrobić coś innego na podstawie tego dania. Dzisiaj akurat miałam w lodówce kawałek sera i kilka pomidorów na szafce, które sobie spokojnie dojrzewały od zakupu ich w sklepie. Więc postanowiłam coś z tym zrobić. I wyszły mi kotlety sojowe zapiekane z pomidorem i serem. I tak całkiem przez przypadek miałam również w lodówce ugotowane buraczki, z którymi trzeba było coś zrobić. A że w mojej lodówce zawsze mam, choć jeden, słoiczek ogórków kiszonych i choć jedno jabłko, które wprost uwielbiam, postanowiłam zrobić do sojowych surówkę.... Wyszło coś całkiem dobrego... :)

 
Sojowe:

Opakowanie kotletów sojowych
2-3 większych pomidorów
ok 10-15 dag sera żółtego
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz, zioła prowansalskie
kilka ząbków czosnku

Surówka z buraczków:
ok 1 kg ugotowanych buraczków
ok 10 mniejszych ogórków kiszonych
jedna cebula
ząbek czosnku
Jedno większe jabłko
2-3 łyżek majonezu
sól, pieprz

Kotlety przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub wg własnego uznania. Po wystygnięciu z każdego kotleta wyciskamy nadmiar wody pozostałej z gotowania (najlepiej to robić na ręczniku papierowym). Kotlety maczamy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem oraz poruszamy bułką tarką. Smażymy z obu stron na złocisto. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia. Pomidory kroimy w grubsze plastry. Kotlety układamy pojedynczo w naczyniu żaroodpornym. Na każdego kotleta układamy plaster pomidora. Solimy, pierzymy i oprószamy ziołami prowansalskimi. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 15-20 minut. Podajemy na ciepło.

Buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę Wrzucamy do blendera wraz z ząbkiem czosnku. Miksujemy przez chwilę, aby uzyskać dość drobne kawałki. Wszystko łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz