Kapusta pekińska.... Młoda kapusta pekińska... Co prawda
jeszcze nie ma jej ma moim małym ogródeczku, ale już w prawie każdym sklepie
można ją kupić. Jakiś czas temu gotowałam gołąbki z kapusty pekińskiej, teraz
miałam ochotę na sałatkę. Ale taką, którą mogłabym zjeść z chlebkiem jak i jako
surówka do obiadu. Więc przygotowałam jedną sałatkę w dwóch wersjach. Z majonezem
i sosem grackim.
Sałatka z kapusty pekińskiej i mozzareli:
Jedna kapusta pekińska
Pęczek szczypiorku
3 pomidory
Puszka groszku
Kawałek pora
Kulka mazzareli
2-3 łyżki majonezu
Sos grecki
Sól, pieprz
Kapustę pekińską szatkujemy. Zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę, aby
zmiękła. Pomidory kroimy w kostkę. Por w pół plastry. Szczypior drobno siekamy.
Wszystko mieszamy z kapustą. Dodajemy groszek i mozzarelle pokrojoną w kostkę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dzielimy na dwie części. Pierwszą mieszamy
z majonezem, a drugą z sosem grecki.
Wczorajszy obiad, jaki przygotował mąż świetnie pasował do mojej sałatki.
Oto przepis na "czkieny":
Ok 1 kg czikenów (skrzydełek pokrojonych na mniejsze części)
250 g pieczarek
Marchewka
Seler
2 cebule
Sól, pieprz, majeranek,
Papryka ostra i słodka
Jarzynka
Mieszanka suszonych warzyw (por, marchewka, cebula, pietruszka, seler)
Mix owoców suszonych (ananas, papaja, melon)
łyżeczka musztardy
Czkieny doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przesmażamy na patelni z obu
stron. W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pokrojone
pieczarki, marchewkę i seler starte na tarce o dużych oczkach. Dodajemy
podsmażone czikeny i zalewamy 2 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy
ogień. Doprawiamy jarzynką, dużą ilością mieszanki suszonych warzyw i garścią
owoców suszonych. Dodajemy łyżeczkę musztardy i dusimy ok godziny. Na koniec
doprawiamy do smaku pieprzem i solą. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz