wtorek, 5 listopada 2013

Ketchup z dyni Pani Ali :)

Coraz bliżej święta :) Można powiedzieć, że w pełni rozpoczęliśmy sezon przed świąteczny. Choć w sklepach pełno choinek i bombek ja jeszcze nie myślę o świętach. Chciałabym jak najdłużej zatrzymać jesień w domu. Na moimi stole do niedawna stała dynia z ogródka mojej babci. Lecz mój mąż stwierdził, że pora coś z nią zrobić. Więc przyniósł mi przepis na ketchup z dyni, który go zachwycił już rok temu. Co prawda mu nie uwierzyłam na słowo i postanowiłam, że poświecę jedną dynię na eksperymenty. I szczerze, szkoda, że została mi już tylko jedna niewielka, bo bym to powtórzyła ;).

Jakiś czas temu robiłam ketchup z cukinii i nie ma porównania. W następnym roku poproszę Babcię o taczkę dyni abym mogła zrobić więcej tego ketchupu. Zjadamy go tonami. Choć jest nas tylko dwoje. Jest wyśmienity do mięs, do kiełbasy na gorąco a nawet do frytek czy kanapki do pracy :). Taki jak lubicie. łagodny lub pikantny, mniej lub bardziej ziołowy. Po prostu palce lizać!!


Ketchup z dyni:
3 kg dyni (ok 3,200 kg ze skórą i pestkami)
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
3 łyżki soli

Zalewa:
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
0,8 litra koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej

Dynię obieramy i usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również. Wkładamy do osobnych misek. Zasypujemy po łyżce soli i odstawiamy na minimum 2 godziny. Każde z warzyw gotujemy osobno ok 30 minut aż zmiękną a z dyni zrobi się papka. Jeśli nasza dynia ma mniej wody możemy dolać szklankę wody, aby się nie przypaliła. Składniki na zalewę mieszamy. Ugotowane warzywa miksujemy, łączymy z zalewą i gotujemy również ok 30 minut. Możemy na gorąco przekładać do słoiczków i odwracać do góry dnem, ale jestem zdania, że lepiej poczekać aż wystygnie i sprawdzić jak nam smakuje i ewentualnie dodać jeszcze ziół i papryki ostrej lub chili w proszku dla ostrości :).



A teraz trochę odchodzącej jesieni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz