niedziela, 2 marca 2014

Rogaliki z morelą

Tłusty czwartek za nami. Pączki zjedzone, choć sama nie smażyła :)   A że mam "refleks" więc postanowiłam zrobić coś na weekend.
Przeglądając przepisy trafiłam na rogaliki z morelami. Szybki przepis   z ciasta francuskiego. Jak już się przygotuje "marmoladę morelową" wszystko idzie raz - dwa :)
Polecam od razu przygotować więcej na kolejny raz lub do bułki na kolację :) Palce lizać.


Rogaliki z morelą

ciasto francuskie
200 g suszonych moreli
jajko
odrobina cukru i wiórków kokosowych

Suszone morele przekładamy do rondelka. Zalewany wodą do wysokości moreli. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia
i gotujemy do miękkości ok 15 minut. Ugotowane morele przekładamy do miseczki. Dodajemy 3-4 łyżki wody w której się gotowały. Miksujemy na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 220 C. Ciasto francuskie (prosto z lodówki) rozwałkować i podzielić na trójkąty. U mnie wyszło 12 sztuk. Na końcu każdego trójkąta ułożyć łyżkę nadzienia. Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy jajkiem podbitym z łyżką wody. Posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi  Pieczemy ok 15-18 minut aż rogaliki się zarumienią.
Do kilku sztuk włożyłam kawałek gorzkiej czekolady wraz z łyżeczką nutelli. Tak dla łakomczuchów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz