czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Swego czasu Pani Gessler była w mojej okolicy. Odwiedzała wtedy restauracje Viki Lektiko w Elblągu. Podczas rewolucji moją uwagę zwróciła zapiekanka Vasco da Gama z białą kiełbasą. Postanowiłam wypróbować ten przepis. Co prawda troszkę ją zmieniłam, ale i tak wyszła bardzo dobra. Jeśli chodzi o zapiekanki stanie się ona moją ulubioną zapiekanką ziemniaczaną :)


Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą:

Ok 500 g surowej białej kiełbasy
Ok 600 g ziemniaków
Kawałek selera
Pietruszka
2 cebule
Pęczek szczypiorku
Natka pietruszki
Mielona papryka (słodka i ostra)
Sól, pieprz
Czosnek ok 2 ząbki
200 ml śmietany (u mnie 18% słodka)
2 jajka
Zioła

Białą kiełbasę wyjmujemy z flaków do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Dno naczynia do zapiekania smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków. Oprószmy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Na ziemniakach układamy białą kiełbasę. Następnie starty na dużych oczkach seler z pietruszką. Następną warstwą jest pokrojona w plastry cebula. Na końcu układamy znów warstwę ziemniaków, którą posypujemy solą i pieprzem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy dowolne ziła i zalewamy nią zapiekankę. Pieczemy ok godziny w 180 st. C pod przykryciem.



A w ogródku mojej babci lato w pełni :)

2 komentarze:

  1. Czy można znać oryginalną wersję zapiekanki Magdy Gessler?

    OdpowiedzUsuń
  2. To pewnie śmietaną była 30% 😉 a tak serio fajny przepis, wykorzystam go na obiad na Święta Wielkanocne 👍

    OdpowiedzUsuń