Swego czasu Pani Gessler była w mojej okolicy. Odwiedzała
wtedy restauracje Viki Lektiko w Elblągu. Podczas rewolucji moją uwagę zwróciła
zapiekanka Vasco da Gama z białą kiełbasą. Postanowiłam wypróbować ten przepis.
Co prawda troszkę ją zmieniłam, ale i tak wyszła bardzo dobra. Jeśli chodzi o
zapiekanki stanie się ona moją ulubioną zapiekanką ziemniaczaną :)
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą:
Ok 500 g surowej białej kiełbasy
Ok 600 g ziemniaków
Kawałek selera
Pietruszka
2 cebule
Pęczek szczypiorku
Natka pietruszki
Mielona papryka (słodka i ostra)
Sól, pieprz
Czosnek ok 2 ząbki
200 ml śmietany (u mnie 18% słodka)
2 jajka
Zioła
Białą kiełbasę wyjmujemy z flaków do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek.
Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w
plastry. Dno naczynia do zapiekania smarujemy tłuszczem. Układamy plastry
ziemniaków. Oprószmy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Na ziemniakach
układamy białą kiełbasę. Następnie starty na dużych oczkach seler z pietruszką.
Następną warstwą jest pokrojona w plastry cebula. Na końcu układamy znów warstwę
ziemniaków, którą posypujemy solą i pieprzem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy
dowolne ziła i zalewamy nią zapiekankę. Pieczemy ok godziny w 180 st. C pod
przykryciem.
A w ogródku mojej babci lato w pełni :)
Czy można znać oryginalną wersję zapiekanki Magdy Gessler?
OdpowiedzUsuńTo pewnie śmietaną była 30% 😉 a tak serio fajny przepis, wykorzystam go na obiad na Święta Wielkanocne 👍
OdpowiedzUsuń